Darts - Echipamente profesionale.
tat biliard distribuitor unicorn Ca incepator poti fi derutat de varietatea ofertelor de echipamente de darts. Pentru a nu arunca banii pe produse din (hiper)market sau de la furnizori de pe internet m-am gandit sa va ajut cu recomandari, speram, folositoare.
Aveti nevoie de un
a) board (numit popular si tinta, placa sau pluta);
b) sageti;
c) protectie pentru perete si
d) protectie pentru podea.

a) Pentru board va recomand Unicorn de la importatorul oficial Tat Biliard.
dimensiuni darts
b) Aveti grija sa luati sageti cu varf metalic si nu din cele cu varf de plastic ce se folosesc pentru electronic. Daca pentru inceput v-am recomandat in cazul tintei optiunea pe care o folosesc si profesionistii, tot pentru inceput va recomand sa investiti cat mai putin in achizitia sagetilor. Sunt doua variante aici. Fie jucati rar cu prietenii si atunci nu conteaza asa de mult sageata fie va apucati serios de antrenament si dupa cateva luni simtiti nevoia sa achizitionati sagetile care vi se potrivesc. Atunci mergeti la magazin si testati ce sageata se potriveste cu aruncarea dumneavoastra.
c) Protectia peretilor poate fi realizata prin ceea ce se numeste cabinet si care reprezinta o solutie in cazul tintelor amplasate in birouri. In cazul in care doriti sa jucati mai des atunci variante optima este o treime de placa de OSB de minim 10-12 mm grosime. In magazine gen Bricostore este gratuit serviciul de debitare. Daca nu sunteti multumiti de aspectul vizual puteti lipi pe OSB mocheta la culoarea pe care o doriti.
d) Protectia podelei este mai importanta decat pare, avand si scopul de a lungi viata sagetilor. Nu sunt bune mochetele si va recomand cauciucurile de la benzile transportoare. Eu am cumparat din Bucur Obor dar puteti gasi si de pe net. Latimea pistei de aruncare (a covorului) sa fie de mimim 1-1.1 m iar lungimea de aproximativ 3 m.
dimensiuni darts
Redau mai jos un articol scris de mine pe www.frdarts.ro (in urma cu doi ani) pentru a va introduce in lumea darts-ului de cea mai inalta clasa.

Unicorn si Phil Taylor, un parteneriat istoric.

Unicorn este marca ce produce sageti pentru cei mai buni jucatori ai lumii. Inca din perioada interbelica s-a adaptat la necesitatea jucatorilor de darts de a arunca la board cu sageti din ce in ce mai performante. La inceput corpul sagetii era in intregime din lemn, avea varf metalic la un capat iar la celalalt capat 3-4 bucati de pene de curcan, pentru a ajuta la stabilitatea pe traiectorie. Acest tip de sageata era foarte usor si prin urmare, in cele mai multe cazuri, dificil de controlat. Astfel, au fost introduse greutati variabile, incarcatura suplimentara fiind obtinuta prin adaosul de plumb, fie in jurul corpului sagetii, fie prin turnare de plumb lichid in interiorul corpului. Sagetile din alama fabricate de Unicorn au aparut ca o evolutie fireasca si la vremea respectiva reprezentau cea mai buna varianta existenta. Odata cu introducerea sagetilor din alama se credea ca si zilele fluturasilor din pene erau numarate. La corpul din alama al sagetilor era atasata o parte din trestie (tija), care era taiata in cruce la celalalt capat, pentru a putea fi introdus fluturasul din hartie. Nu toti jucatorii au dorit insa fluturasi din hartie, ramanand fideli celor din pene de curcan. Astfel, au fost produse sageti din alama, prevazute cu adaptoare care sa permita atasarea fluturasilor din pene. Cercetarile celui mai mare producator mondial de sageti au condus in anii '70 la o sageata care a reusit sa o treaca in planul doi pe cea de alama, sageata din tungsten sau wolfram cum mai este cunoscut. Nascute datorita cresterii popularitatii darts-ului in anii 70, sagetile din tungsten au fost introduse pe piata cu mare succes. Cum tungstenul (19.25 g·cm-3) are o densitate mai mare decat alama (8.5 g·cm-3), o sageata foarte groasa din alama (ex 25 grame) devenea o foarte subtire sageata din tungsten. Reducerea grosimii sagetilor permitea jucatorilor sa aiba mai mult spatiu pe tinta, fiind astfel mult mai usor sa introduca in tinta trei sageti la triplu 20, de exemplu. Marimea corpului sagetii a constituit si constituie o problema pentru jucatorii moderni de darts. Daca o sageata este infipta in tinta la triplu 20, s-ar putea sa nu lase spatiu suficient pentru urmatoarele sageti. Spre deosebire de sagetile din alama, care erau groase, sagetile din tungsten lasa mai mult spatiu pe tinta, fiind mai usor sa fie infipte 3 sageti intr-un spatiu de tripla. Spre sfarsitul deceniului 8 si inceputul deceniului 9, numarul jucatorilor care foloseau sageti din alama a inceput sa scada foarte mult, astfel incat era foarte greu sa ii mai vezi in competitiile majore. Sagetile din tungsten raman atat alegerea campionilor, cat si a noilor jucatori de darts.
Fara indoiala, numarul inchiderilor din 9 sageti care au devenit tot mai dese in ultimii ani, se datoreaza in proportie de cel putin 90% tungstenului. Si asa ajungem la Phil Taylor si echipa de sase campioni mondiali ai team-ului UNICORN. Phil Taylor, John Part, John Lowe, Bob Anderson, Raymond van Barneveld si Anastasia Dobromyslova au castigat pentru Unicorn 28 de titluri de campion mondial. Nici un alt team nu reuseste sa se apropie de performantele Unicorn. Sumele mari de bani investite in sustinerea jucatorilor de darts si a darts-ului se reflecta si in aceste titluri dar si in numarul de jucatori de top pentru care s-au facut in mod special modele personalizate potrivite cu profilul fiecaruia. O simpla enumerare a acestora ofera o imagine despre amploarea si importanta pe care Unicorn o acorda sportului darts si dezvoltarii acestuia: Peter Manley, Kevin Painter, Adrian Lewis, James Wade, Andy Hamilton, Terry Jenkins, Wez Newton, Mick McGowan, Barrie Bates, Colin Osborne, Kirk Shepherd, Kimberley Lewis, Jamie Kelling, Sean White, Keegan Brown, Aaron Monk, Barry Jouannet, Andy Krockel, Irina Armstrong, Laura Tye, Robbie Green, Michael Rosenauer, Tomonori Takeda, Wynand Havenga, Tricia Wright, Ricky Williams, Gary Mawson, Joe Cullen, Paul Nicholson sau Barry Twomlow. Jucatori care au colaborat cu dapartamentul de cercetare al firmei Unicorn pentru a ajunge la darts-ul ideal constitutiei si caracterului fiecaruia in parte.
Voi incheia aceasta scurta prezentare cu frazele de introducere a lui Phil Taylor si a sagetilor sale din catalogul Unicorn:
You don't have to be Einstein to know that generationa to come will scarce believe that such a one as The Power ever in flesh and blood walked upon this earth. The Greatest Dart Player of his Generation and probably, simply The Greatest.

"peicea"